23 czerwca 2024 roku odbyły się uroczystości obchodów 48. rocznicy Buntu Pracowników Ursusa.

Obchody upamiętniają wydarzenia z 24 czerwca 1976 roku kiedy to po ogłoszeniu kiedy to rząd ogłosił radykalne podwyżki.
W kraju wybuchły strajki, w Ursusie miały dramatyczny charakter. Strajkujący zablokowali linię kolejową, uniemożliwiając na kilka godzin ruch pociągów. ZOMO brutalnie rozpędziło protestujących, a represje trwały po zakończeniu strajku. Jego organizatorzy i uczestnicy skazywani byli na więzienie i zwalniani z pracy, a w wyniku brutalnego traktowania wielu przypłaciło to zdrowiem a nawet życiem . W konsekwencji tych wydarzeń powstał Komitet Obrony Robotników, który później stał się jednym z filarów Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

Uroczystości rocznicowe w Ursusie organizowane przez NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze rozpoczęły się od Mszy Św. w kościele św. Józefa Oblubieńca NMP przy ul. Gen. K.  Sosnkowskiego a następnie przeniosły się przed pomnik przy placu Czerwca 1976 roku gdzie złożone zostały wieńce i kwiaty, poprzedzone wystąpieniami zaproszonych gości. między innymi
Małgorzata Gosiewska – Marszałek Sejmu, Antoni Macierewicz – Marszałek Senior Sejmu. List od Prezydenta RP Andrzeja Dudy odczytał jego Doradca Tadeusz Deszkiewicz. Bogdan Olesiński – Burmistrz dzielnicy Ursus odczytał list od Rafała Trzaskowskiego Prezydenta Warszawy. Głos zabrali przedstawiciele Solidarności, Dariusz Paczuszki
– Przewodniczący Zarządu Regionu Mazowsze, Maciej Kłosiński – zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, który odczytał list od Przewodniczącego Piotra Dudy.